Pigmentvlekken verwijderen

In het gezicht, de hals, decolleté of op de handen zijn de meest voorkomende plekken waar pigmentvlekken voorkomen. Deze vlekken laten de huid er minder egaal uit zien en  zijn vaak cosmetisch storend. Door middel van laserbehandelingen worden pigmentvlekken minder zichtbaar of verdwijnen. De huid krijgt een egaler aanzien.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn ophopingen van melanine oftewel pigment in de huid. Pigment heeft van nature een beschermingsfunctie tegen zonnestralen. De pigmentcellen in de huid maken dan meer pigment aan, waardoor we ook bruiner worden. Dit is een bijzonder proces in de huid welke soms verstoord kan raken. De pigmentcellen in de huid maken te veel pigment aan wat zichtbaar wordt als een donkere vlek. Oorzaken kunnen zijn zonbeschadiging, hormonen, bepaalde medicatie, ouderdom en genetische aanleg.

Soorten pigmentvlekken

  • Ouderdomsvlek/levervlek. Kunnen onder andere voorkomen in het gezicht, decolleté of handen. 
  • Lentigo solaris/zonnevlekjes. Ontstaan door zonbeschadiging. 
  • Sproeten 
  • PIH (post inflammatoire hyperpigmentatie). Bruine vlekjes die ontstaan na ontstekingen en huidbeschadigingen. Dit kan bij alle huidtypes ontstaan, maar komt vaker voor bij een donkere huid. 
  • Pigmentvlekken welke ontstaan zijn door hormonen, zoals bij melasma het geval is. Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Lees hier meer over melasma.

Hoe werkt de laserbehandeling?

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken waarvan de meeste behandeld kunnen worden met de laser. Een behandeling met de GentleMax Pro laser zorgt er voor dat de pigmentvlekken minder zichtbaar worden of verdwijnen. Hierdoor krijgt de huid een egaler aanzien. De laser zendt een lichtstraal uit die opgenomen wordt door het pigment in de huid. Door de warmte van het licht zal het pigment afbreken. In de weken na de behandeling ruimt het lichaam het afgebroken pigment vanzelf op.

Aantal behandelingen

Meestal zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Het aantal behandelingen hangt af van het soort pigment en de diepte van het pigment in de huid. Tussen de behandelingen zit minimaal vier weken. Deze tijd heeft de huid nodig om te herstellen en het behandelde pigment op te ruimen.

Na de behandeling

Direct na de laserbehandeling kleurt het pigment tijdelijk donkerder. Er kunnen korstjes ontstaan die in ongeveer 2 weken genezen. Het is belangrijk om 4-6 weken langdurige blootstelling aan zon of zonnebank te vermijden. Bescherm de huid dagelijks met een zonbeschermingscrème van minimaal SPF 30. Krab niet aan eventuele korstjes die zijn ontstaan na de behandeling. Om de vorming van nieuwe pigmentvlekken te vertragen of voorkomen is het aan te raden om ook na de behandelingen dagelijks de huid te beschermen met een SPF 30 of 50.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de behandeling van pigmentvlekken en welke behandeling geschikt is voor jouw huid? Neem contact op voor meer informatie en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.