5x over laser ontharen: wat je bijna nergens leest maar wel wilt weten

5x over laser ontharen: wat je bijna nergens leest maar wel wilt weten

1. Kan het laseren schadelijk zijn voor de rest van het lichaam?

Soms hoor ik wel eens dat mensen zich afvragen of het laseren kwaad kan voor andere organen in het lichaam, zoals je spieren. Of soms ook de vraag of je huidkanker zou kunnen krijgen van een laserbehandeling. Tot nu toe zijn er geen studies bekend waaruit gebleken is dat mensen ziektes of aandoeningen kregen door het laseren. Een laserapparaat werkt op basis van een golflengte. De golflengte van de laser bepaalt de diepte in de huid en of de laser pigment, bloedvaatjes of water absorbeert. Dat betekent dat zodra er een flits gegeven wordt de laser af gaat op dat specifieke doel in de huid. Bijvoorbeeld bij ontharen gaat de volledige energie af op het pigment van het haartje, zonder schade aan te richten aan het omliggende weefsel.

2. Komen er nooit meer haren terug na laser ontharen?

Wat we kunnen bereiken met de juiste laser is het definitief verminderen van de haargroei tot 80-90%. De haren worden door de laserbehandelingen permanent verwijderd. Maar door bijvoorbeeld hormonen en medicijnen kunnen er nieuwe ‘slapende’ haarzakjes in de huid geactiveerd worden. Om het resultaat bij te houden kunnen onderhoudsbehandelingen dan gewenst zijn. Soms komen mensen jaarlijks terug voor een tot drie behandelingen. Maar soms zit er ook een langere periode tussen en komen mensen terug als ze denken ‘nu is het weer nodig’.  

3. Komen haren die verwijderd zijn met laserontharing weer terug door een zwangerschap?

Hier is meestal veel verwarring over, omdat er tijdens een zwangerschap hormonale veranderingen plaats vinden in het lichaam. Tijdens de zwangerschap worden je haren vaak dikker en kunnen ze groeien op plekken waar je ze normaal niet had. Dit is bijvoorbeeld rondom de tepels, navel of in het gezicht. Het is mogelijk dat er ‘slapende’ haarzakjes actief worden door hormonale veranderingen. Dit kan altijd voorkomen, ook buiten een zwangerschap om. Om deze nieuwe haren te behandelen raad ik onderhoudsbehandelingen aan.

4. Werkt een IPL apparaat voor thuis om zelf te ontharen net zo effectief?

Apparatuur voor thuis is niet te vergelijken met de laserapparatuur die tijdens professionele behandelingen gebruikt wordt. Het grootste verschil zit in de hoeveelheid kracht/energie van de apparatuur. Bij professionele apparatuur is de energie zo krachtig dat het gevaarlijk zou zijn voor ‘niet professionals’ om thuis te gebruiken. De thuisapparaten hebben veel minder effect, omdat deze minder krachtig zijn. Voor het beste resultaat bij ontharen is kwalitatieve apparatuur onder andere van belang.

5. Wat is beter: IPL of laser ontharen?

Wat betreft ontharen kun je het beste voor laser ontharen kiezen, het is gebleken dat dit het meest effectief is voor ontharen. Let er wel op dat deze termen wel eens ten onrechte verkeerd gebruikt worden. Vraag dit altijd na bij de behandelaar. IPL werkt op basis van meerdere golflengtes en een laser werkt op basis van één golflengte. Hierdoor gaat een laser specifieker en krachtiger op het haarzakje af in de huid die we willen vernietigen. 

laserontharen

Heb je nog andere vragen of wil je meer weten over laserontharing? Klik hier om contact op te nemen. 

Geschreven door Anita van der Kolk

Geschreven door Anita van der Kolk

Huidtherapeut